top of page

Hovořit s dětmi o smrti?




Miluji pohled na děti, když se ráno vzbudí. Ten úsměv, ta pokora, ta lehkost a bezprostřednost. Když vstanu ráno dřív než ony a cvičím jógu, po probuzení chodí za mnou jeden za druhým. Když slyším krůčky, v duchu hádám, kdo dnes bude první. Dáme si „objetíčko“, chvilku pozornosti a den může začít se vším, co k životu patří, i s jeho radostmi a starostmi.

Jedno ráno za mnou Zak přišel jiný než obvykle. Koutky úst mu směřovaly dolů a v obrovských modrých očičkách měl nahromaděné slzy. Řekl mi, že se mu zdál nepříjemný sen, ze kterého je velmi smutný. Řekl, že se mu zdálo, že jsem zemřela, a rozplakal se. První, co mě napadlo, bylo utěšit ho a udělat všechno pro to, aby nebyl smutný. Neřekla jsem ale nic, jen ho mlčky objala. Přišla ale otázka, na kterou on potřeboval znát odpověď a které jsem se obávala. Zeptal se mě, jestli někdy zemřu. Já dětem nikdy nelžu, vždy jsem upřímná. I když se vyskytne téma, na které ještě nejsou připraveny ony anebo já, i tak jim to upřímně vysvětlím.



Naštěstí jsem zůstala klidná a pověděla mu pravdu se slzami v očích. Ano, jednou i já zemřu. Pohled měl plný bolesti, ale i velké vděčnosti, že jsem k němu byla upřímná. Potom mě objal a řekl, že mu bude po mně velmi smutno, že mu budu chybět. Šeptla jsem mu, že to vím, že je to normální, protože se velmi milujeme, ale že i když jednou odejdu, v jeho srdci zůstanu navždy. Chvilku mě ještě objímal, poplakal si, a potom se uklidnil. Později jsem mu pověděla, že já se tedy určitě ještě nikam nechystám a budeme si spolu užívat to, co je teď, to, že jsme spolu. Ještě jsme si chvilku povídali i o tom, co se děje „potom“, když zemřeme, a já jsem mu řekla, že to přesně nevím, ale prozradila jsem mu, co si myslím, že by mohlo být. Po tomto našem rozhovoru měl ještě asi měsíc Zak potřebu pohovořit si příležitostně jednou za čas na téma smrt.

Byla to smutná, ale zároveň velmi silná debata, která nás ještě víc sblížila. Ano, upřímnost lidí sbližuje, o tom jsem přesvědčena. Pravda je vždy to nejlepší, co můžeme dostat nebo tomu druhému dát, i když to někdy tak nevypadá, a i když pravda někdy může i zabolet. Myslím si, že hlavně k dětem je potřeba být upřímný co nejvíc, zaslouží si to.

Iryna

Foto: Pixabay.com

Commentaires


bottom of page