top of page

Jóga pro děti – Příběh o šnečkovi, pozice hora, letadlo, strom, raketa, motýl, můstek, stůl


🙏Namaste🙏

Spojíme dlaně a ruky umístíme do středu hrudníku. Zavřeme oči, trošku skloníme hlavičku a popřejeme si něco v srdíčku. Energie, která vznikne z tohoto cvičení, nám pomůže naše přání naplnit.

(Nejdříve si můžeme zacvičit pozdrav slunci, pokud ho znáte. Pokud je dítko ještě moc malé na delší soustředění, tak začněte zrovna sestavu bez pozdravu slunci. Když si jógu oblíbí, tak se bude samo rozhodovat, kterou sestavu si chce zacvičit.)


Teď společně vytvoříme pohádkový příběh. Sepneme ruce a vytvoříme domeček. Představíme si, že na ruce máme šnečka. 🐌 Vidíte ho? 🐌Pohladíme ho a dáme mu jméno. Tento šnek se pořád plazí u sebe doma, je spokojený, ale rád by i trochu cestoval. Co kdybychom ho vzali na výlet pomocí jogínských pozic?

1. ♥️️Hora. Nejdřív ho vezmeme na horu. Co vy na to? Odtud je pěkný výhled. Položíme si šneka na rameno. Tam bude v bezpečí. A zaujmeme pozici Hora. Nohy máme u sebe a pevně stojíme na prstech a patách – vytvoříme si jakoby oblouček na chodidlech. Ruce jsou rovné a trošku od těla. Výborně, to je pevná hora, která takhle stojí velmi dlouho. Zádíčka jsou rovná. A stojíme. Dýcháme přes nosík. Šnečkovi se na takovéto hoře moc líbí. Ještě nikde nebyl tak vysoko. Krása. Ještě 3krát nádech a výdech. Výborně.

2. 🍀Letadlo. Co kdybychom vzali šnečka do letadla? Ano? Dobře, tak uvolníme pozici hory, vezmeme šnečka a půjdeme do pozice letadlo. Nohy dáme od sebe, trochu víc jak na šířku našich ramen, ruce roztáhneme do boků a přeměníme je na křídla letadla. Ukažte! Ó, to jsou krásná letadla. Jakou barvu má tvoje letadlo? Teď položíme šnečka na křídlo letadla a letíme. Nejprve se nehýbeme, ani křídly. Rozběhneme letadlo naším dýcháním. Nádech a výdech. A ještě, nádech a výdech. Už letí, ještě přidáme, ještě nádech a výdech. Výborně. Už jsme nahoře, šnečkovi se na oblacích líbí, podíváme se na jedno křídlo vpravo a potom na druhé vlevo. A pomalu začneme hýbat i křídly. Levé křídlo nahoru a pravé dolu a letíme. Výborně. A teď opačně. Krásně.

3. 🌺Raketa, co letí ještě výš jak letadlo? Ano, raketa! Až do vesmíru. Tak pojďme udělat pořádnou raketu. Čapneme si a snažíme se, aby se naše paty dotýkaly země. Mezi nožičkami si vytvoříme místo na ruce, které složíme do rakety. Zahřejeme raketu dýcháním. Nádech a výdech. Výborně. A ještě, nádech a výdech. Pomalu se postavíme a vypustíme raketu, spojené ručičky směřují nahoru nad hlavu. A letí, letí raketa, zaběháme si po kruhu. Výborně. A zopakujeme si to. Znovu raketu nastartujeme dýcháním.

4. 🌱Strom. Šnečkovi hrají v bříšku muzikanti, vyhládl. Pojďme ho vzít na strom a nasbírat jablíčka. Položíme si šnečka na rameno, pevně stojíme na nohou. Pomalu zvedneme jednu nožku a položíme ji na druhou nohu dolu anebo ji vyzkoušíme opřít o kolínko druhé nohy. Výborně. Nic se neděje, když se nám ze začátku nedaří. Pozice stromu je náročná. Je třeba zkoušet a hledat balanc, aby nám šneček nespadl ze stromu.

5. 🌍Můstek. Dobře, něco na chuť máme, pojďme si najít místo, kde šneček spapá jablíčka. Před námi je však potom, proto pro šnečka uděláme můstek. Lehneme si na podložku, šnečka položíme na bříško a s výdechem zvedneme bříško a vytvoříme krásný můstek. Nádech a výdech, nádech a výdech. S výdechem si lehneme zádíčky na podložku. Já už vidím i louku.

7. 🌻Stůl. Šnečka položíme na záda a připravíme stůl k jídlu. Stojíme na rukách a na na kolínkách, hlava je jakoby prodloužením zad, záda jsou rovná jako pravítko. Dýcháme a počkáme, dokud se šnek nenapapá.

8. 🌈Motýl. Spokojeného šnečka vezmeme na motýla a trochu ho pohoupeme. Sedneme si, paty směřují k sobě, vytvoříme křídla pro motýla. Šnečka posadíme nejdříve na levé křídlo, potom na pravé a letíme, rozhýbeme křidélka. „Fly fly, butterfly; fly fly butterfly.“


Podívej, šneček už usíná. Vezmeme ho ještě před spaním na pozdrav slunci.

Nakonec si zacvičíme pozdrav slunci.

Svoje ruce spojíme dlaněmi dovnitř a umístíme do středu hrudníku. Pozdravíme šnečka a rozloučíme se s ním. Nezapomeňte mu pošeptat, že jednou si s ním zase zacvičíte.


Poděkujeme si, že jsme procvičili tělíčko a věnovali čas sobě.

🙏Namaste🙏

Comments


bottom of page