top of page

Proč je pohádka ten správný nástroj.

https://www.irynazelykcz.com/jaapankohnev Myslím si, že důležitý fakt je u pohádky to, že když děti poslouchají pohádku, pomocí představivosti a fantazie ji určitým způsobem prožívají a díky tomu pracují nejen s vědomím, ale i s podvědomím, duševním světem, kam se ukládají nezpracované nevědomé archetypy (vycházím ze studií a poznatků Carla Gustava Junga, švýcarského lékaře, psychiatra a psychoterapeuta, zakladatele analytické psychologie).

Odjakživa mě zajímala dětská duše, to, jak se chovají, jak reagují na situace, co si pamatují. Já si se svými dětmi často povídám. Zejména když vidím, že v nich nějaký zážitek vyvolává silné emoce. Jsou situace, kdy mi syn vysvětlí, jak je vnímá, a mne by nikdy nenapadlo, že se na danou věc může dívat právě takto. Někdy může běžná záležitost v dítěti zanechat určitý obraz a emoční zážitek, který si v podvědomí nese do dospělosti. Samozřejmě netvrdím, že se dá vyřešit všechno, jsem však přesvědčena, že si život s dětmi (a ony s námi) budeme víc užívat, když jim porozumíme. Proč pohádka? Myslím si, že důležitý fakt je u pohádky to, že když děti poslouchají pohádku, pomocí představivosti a fantazie ji určitým způsobem prožívají a díky tomu pracují nejen s vědomím, ale i s podvědomím, duševním světem, kam se ukládají nezpracované nevědomé archetypy. Pohádka může pomoci uložit do duševního světa dítěte tu správnou informaci nebo vymazat tu bolavou. Když dítě v situaci, která v nás vyvolává emoce, „pohlédne do svého srdíčka“, zastaví na chvíli hodnocení okolí a začne se zabývat tím, jak se cítí, rozliší ten pocit, přijme ho a pozná tak samo sebe namísto toho, aby se ztotožňovalo s tím, co produkují lidé a situace okolo něj.


Že to může fungovat, že prožívání příběhu nám může pomoci spojit se s naší duší, ve mně utvrzuje fakt, že tento jev zažíváme i v dospělosti. Zažili jste někdy situaci, když čtete knihu a najednou se vám začnou v hlavě promítat zážitky, emoce, možná jen souvislosti z vašeho života? Já ano.




Studie, které vycházejí z poznatků Carla Gustava Junga, švýcarského lékaře, psychiatra a psychoterapeuta, zakladatele analytické psychologie, poukazují na to, že dětská literatura pomáhá dětem pochopit svět okolo sebe. Pohádka poskytuje způsob, jak podat dítěti důležité informace. I když jsou v pohádkách některá témata, která jsou nereálná, celkový účinek je pozitivní a nabízí základní prvky k rozvoji dětí. Pohádky učí děti, jak řešit základní lidské konflikty, touhy a vztahy zdravým způsobem. Získávání těchto zručností může ovlivnit kvalitu života a zdraví dítěte nebo dokonce jeho hodnoty a přesvědčení v budoucnosti. Více o pozitivním vlivu pohádek najdete zde:


https://hilo.hawaii.edu/campuscenter/hohonu/volumes/documents/ThePositiveImpactsofFairyTalesforChildrenLeilaniVisikoKnox-Johnson.pdf


Iryna

Foto: Pixabay.com

Kommentare


bottom of page